Paminėjome spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, kasmet minima gegužės 7 d., leidžia mums nepamiršti, kokia svarbi yra gimtoji kalba mūsų kultūrai ir išlikimui. Tai padeda jaustis dėkingiems XIX a. atgimimo sąjūdį vykdžiusiems lietuvių inteligentams, knygnešiams ir visiems prisidėjusiems prie tautinio atgimimo ir lietuviškos spaudos išsaugojimo per 40 carinės Rusijos priespaudos metų.

Ta proga trijų pirmųjų gimnazijos klasių Ia, If ir Ih mokiniams vyko pamokos - viktorinos „Apie Tėvynę ir jos kalbą“, kurių metu mokiniai pasitikrino savo žinias apie svarbius istorinius ir kultūrinius įvykius, datas, įdomius faktus iš kalbos ir literatūros. Džiugu, kad kiekvienoje klasėje buvo mokinių, teisingai atsakiusių į klausimą, kada buvo Lietuvoje spaudos draudimo laikotarpis ir kiek jis truko. Tai rodo, kad istorijos pamokos buvo naudingos.

Bibliotekoje šiai datai atminti parengta knygų paroda „Ką skaitė mūsų seneliai“. Jos ekspozicijoje mokiniai gali pavartyti XIX a. tautinio atgimimo rašytinius šaltinius – mėnraščius „Aušra“ ir „Varpas“ ir palyginti, kaip skiriasi dabartinės ir ano meto lietuviškos abėcėlės raidės. Čia taip pat galima susipažinti su tarpukario, pokario leidiniais, XX a. pradžios knygomis lietuvių kalba.

O kadangi lygiagrečiai minime ir Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 – metį, tai parengėme ir šiai progai skirtą leidinių parodą „Lietuvai Europos Sąjungoje – 20!“. KVIEČIAME APSILANKYTI.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Microsoft 365
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas