STEM savaitė gimnazijoje

  • Paskelbta: 2023-03-27
  • Kategorija: Renginiai

Didžiuojamės, jog šiais metais (kovo 14–20 d.) vykusi STEM savaitė buvo itin turtinga savo renginių ir edukacijų įvairove bei įtraukianti didžiąją dalį mokyklos mokinių ir tiksliųjų mokslų (matematikos, biologijos, chemijos, fizikos ir IT) mokytojų.

Kovo 14 dieną gimnazijoje buvo minima Tarptautinė matematikos diena, kurią UNESCO paskelbė 2019 metais, o ji pradėta minėti 2020-aisiais. Gimnazijos koridorių prie aktų salės puošė I–II kl. mokinių plakatų paroda „Matematika kiekvienam“, kurioje atsiskleidė mokinių kūrybiškumas ir laisvė improvizuoti. Matematikos kabinetų durys ir sienos pasipuošė dekoracijomis, skirtomis dienai paminėti, o I ir II korpusų koridoriuose akį traukė įspūdinga plakato „A. Einšteinas“ ekspozicija. Tarptautinės matematikos dienos proga I–IV G kl. mokiniai kartu su matematikos mokytojomis I. Jomantiene, A. Griškiene, A. Zakaržauskiene ir kitais viso pasaulio mokiniais bei jų mokytojais dalyvavo renginyje „International day of mathematics 2023 GLOBAL ONLINE CELEBRATION LIVE STREAM“. Renginio metu vyko trumpi pokalbiai apie matematiką ir jos pritaikomumą.   

Kovo 15 dieną IIf klasės mokiniai kartu su biologijos mokytoja Ieva leidosi į edukacinę ekskursiją į įmonę „Termo Fisher Scientific Baltic”, kuri įsikūrusi V. A. Graičiūno g. Nuvykę ten mokiniai buvo užregistruoti ir palydėti į konferencijų salę, kurioje išklausė paskaitą apie „Thermo Fisher“ veiklą. Paskaitoje buvo papasakota apie darbo ypatumus, augančias darbo vietas.  Mokiniai sužinojo, kaip galima manipuliuoti DNR, išsiaiškino įdomų faktą, kad žiurkės vis dėlto gali šviesti! Po paskaitos mokiniai buvo palydėti į laboratorijas, kuriose susipažino su darbo priemonėmis ir visa įranga. Mokiniai sužinojo įdomios informacijos, kurią galės panaudoti ateityje, kai kurie po šios išvykos net rado savo būsimo darbo vietą. 

Kovo 16 dieną IIe ir IIf klasių keletas mokinių aplankė Vilniaus miesto duomenų centrą. Mokiniams buvo pristatyta centro veikla, papasakota, kaip gauna duomenis apie Vilniaus miesto užterštumą, kamščius, žiedadulkes ir kt. Ih klasės mokiniai vyko į VU Gyvybės mokslų centro Zoologijos muziejų, kur įdėmiai klausėsi dėstytojos dr. Gritos Skujienės pasakojimo apie biologinės įvairovės svarbą ir nykimą Lietuvoje. Po teorinės dalies buvo praktinė dalis – mokiniai atliko biologijos mokytojos Gabrielės ruoštas interaktyvias užduotis, kurių esmė buvo identifikuoti Raudonosios knygos gyvūnus pagal aprašymą, šalia jų surasti QR kodą ir įsitikinti, ar ši rūšis vis dar yra Raudonojoje knygoje, vaizdo įrašuose stebėjo šių gyvūnų elgesį gyvojoje gamtoje. If, IIIf, IIIh G kl. mokiniai savo akademiškumą demonstravo dalyvaudami matematikos konkurse „Kengūra 2023“. Už „Kengūros“ organizavimą dėkojame matematikos mokytojai I. Jomantienei.  

Kovo 17 dieną If, Ia, III–IV G klasių jungtinė grupė dalyvavo įvairiose veiklose Vilnius Tech. Mokiniai klausė paskaitą „Mikroorganizamai – svarbus žiedinės ekonomikos veiksnys“. Paskaitoje buvo atskleistas svarbus mikroorganizmų vaidmuo, kuriant žiedinės ekonomikos produktus naudojant augalinės kilmės medžiagas. Dalis If klasių mokinių dalyvavo praktinėje veikloje „Įdomioji inžinerija kelių statyboje“. Ia klasės mokiniai dalyvavo paskaitoje „Transporto inžinierius. Nuo dviračio iki raketos“.  Po paskaitų dalis mokinių VGTU laboratorijose įšoko į studentų klumpes ir atliko šiuos laboratorinius darbus: chemijos– „Metalo hidroksido kiekio nustatymas titrimetriniu būdu“, biochemijos – „Jūsų DNR – pakabuke“,  fizikos– „Kūnų laisvojo kritimo pagreičio nustatymas matematine ir apverčiamąja švytuokle“, „Sukamojo judėjimo dinamikos dėsnio tikrinimas“, „Slopinamųjų svyravimų tyrimas spyruokline švytuokle“, „Garso greičio ore matavimas Kundto metodu“, „Skersinių bangų sklidimo greičio stygoje nustatymas“. Mokiniai laboratorinio darbo metu įtvirtino žinias, gautas fizikos pamokose bei pabuvo porą valandų studentais.   

Kovo 20 dieną Žemės dienos proga mokykloje buvo tradiciškai iškelta Žemės dienos vėliava, o skambučiai virto pavasarį pranašaujančiais paukščių balsais. Taip pat gimnazijos IIG, IVG klasių mokiniai, kurie mokosi informacinių technologijų kompiuterinę leidybą, sukūrė Žemės dienai paminėti skirtus interaktyvius atvirukus. Ši diena pirmiausia skirta visiems priminti apie ekologinių katastrofų grėsmes ir paraginti prisidėti prie pagalbos žemei. Mokinių kurtus Žemės dienos interaktyvius sveikinimus rasite: https://jurate-dambrauskiene.jimdosite.com/sventes/  

Taip pat mokykloje viešėjo Lietuvos Junior Achievement ir Women Go Tech ambasadorės, kurios IIc, IId, IIe klasėms vedė paskaitą „Kviečiame pasakyti „taip“ antreprenerystei ir karjeros istorijoms!“. Merginos pasakojo apie informatikos specialybę ir sugriovė mitą, jog tai tik ,,moksliukams ir vaikinams” skirta sritis. Paskaitos pabaigoje mokiniai savo žinias galėjo pasitikrinti vykusioje viktorinoje, o pirmosios trys vietos netgi gavo prizus.  

Jungtinė IVabcfh biologijos A kurso klasė kartu su biologijos mokytoja Ieva Žemės dienos rytą sutiko VU Gyvybės mokslų centro Zoologijos muziejuje, kur mokiniai smalsiai klausėsi dėstytojos dr. Gritos Skujienės pasakojimo apie Lietuvoje egzistavusią biologinę įvairovę prieš 700 metų ir jos nykimą. Po teorinės dalies buvo praktinė dalis – mokiniai atliko biologijos mokytojos Ievos ruoštas taksonomijos ir biologinės įvairovės užduotis, kurių tikslas buvo prisiminti taksonominius rangus ir susipažinti su nykstančiomis ir dažnomis stuburinių gyvūnų rūšimis.

O visą šią savaitę pamokų metu fizikos pamokose IIb, IIh G klasių ir III, IV G klasių A kursą besimokantys mokiniai rengė ir dalyvavo viktorinoje „Lietuvos įžymūs fizikai ir jų atradimai“. Mokiniai susipažino su Lietuvos fizikais, jų veikla bei atradimais.

Nuoširdžiai dėkojame visai mokyklos bendruomenei už aktyvumą ir įsitraukimą į šią be galo spalvingą ir prasmingą STEM savaitės renginių maratoną.  

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos